Carla Garrido B2A2
LA CREACIÓ D'UN CÒMIC
GUIÓ LITERARI
Sinopsi
GUIÓ
Quan parlem de sinopsi ens referim a un esquema o exposició gràfica dels punts generals d’un tema o matèria o a un resum breu i general d’una cosa, especialment d’una novel·la, pel·lícula o obra de teatre.
En aquest cas ens referim a la seva segona accepció, un resum breu del còmic que es crearà per tal que el lector es pugui fer una idea global de la història i capti el seu interès. Hi ha dos tipus: sinopsis argumentals i sinopsis curtes i comercials. En aquest cas serà una sinopsi curta i comercial, que és la que s’utilitza en portades de DVD, llibres, còmics i estan dirigides al públic.
Les característiques principals d’una sinopsi són:
- Ha d’incloure els elements claus i primordials: els personatges principals, el conflicte principal de l’argument i el context (època).
- Inclou l’objectiu del protagonista i els obstacles que es troba.
- S’escriu en tercera persona i veu activa.
- Ha de ser senzilla i clara d’acord amb el to i tipus de història.
- No s’incorporen diàlegs.
- No s’esmenta el desenllaç de la història.
- Té una extensió d’una a tres pàgines (en el cas de sinopsi comercial)
El guió en un còmic es una pauta per a poder explicar la història amb imatges i text. Abans d’escriure’l s’ha de definir l’argument, i a partir d’allí desenvolupar-lo. També tenir clars els personatges i la seva forma d’actuar i la localització, ja que tots aquests detalls s’inclouen en el guió. El guió defineix de cada pàgina, cadascuna de les vinyetes que la conformen en ordre. Primer fa un resum general de la pàgina (les vinyetes en total i com estan situades) i després defineix les vinyetes. Aquestes inclouen el diàleg que apareix, com es dit, si es una narració o quin personatge ho diu, quin fons hi ha i es descriu com està el personatge (i com es sent) , la situació i des de quin pla i angle es veu. Sempre s’escriu en present per fer-ho el més fàcil d’entendre a l’hora de dibuixar.
STORYBOARD
L’ storyboard (o story) s’utilitza en el còmic i cinema. En el cas del còmic, l’storyboard és l’esbós previ de cadascuna de les pàgines. S’organitzen les vinyetes, i així es pot veure si s’han distribuït correctament.
Gràcies a l’storyboard es veu molt fàcilment quins plans s’han utilitzat, la distribució i situació dels diàlegs (posició bafarades) i personatges. Així es pot controlar la fluïdesa de la història, la seva narrativa i el ritme narratiu.
Els stories es realitzen a parells, és a dir, es posen juntes les pàgines que aniran parell/imparell al còmic. D’aquesta forma es veu el conjunt i si s’està explicant correctament la historia.

CREACIÓ DE PERSONATGES

La composició de les pàgines i la distribució de les vinyetes és la planificació de la pàgina del còmic. És vital una bona composició de les vinyetes per a poder expressar bé el contingut, ja que la transició entre vinyetes permet la narració.
En els primers còmics s’establien en un format de quadrícula i el mètode de lectura és d’esquerra a dreta (en el manga, el mètode de lectura és de dreta a esquerra). Al llarg dels anys s’han utilitzat diferents formes creatives, noves distribucions diferents al format de quadrícula.
Cal tenir en compte també el gutter, que és l’espai entre vinyetes, és un element articulador, i ajuda a marcar el ritme narratiu de la historia.
Més enllà de la distribució de vinyetes, una vinyeta és la unitat mínima narrativa que per si mateixes ja aporten informació amb finalitats narratives i hi ha de diferents tipus.
- Vinyeta tancada/oberta
- Vinyeta ortogonal/diagonal
- Vinyeta exterior/interior (vinyeta continguda dintre d’una més gran)
- Vinyeta decorativa
- Vinyeta trencada(una part del dibuix surt fora dels límits de la vinyeta)
- Vinyeta psicològica (està relacionada amb els efectes especials, busca fer sentir al lector, crear-li una sensació concreta)
COMPOSICIÓ DE LES PÀGINES IDISTRIBUCIÓ DE LES VINYETES

